Групата за български народни хора към читалище "Възраждане -1922"

Представяме ви групата за български народни танци на едно сто годишно читалище от едно село с  почти хилядолетна история- Негушево. В това подбалканско село корените могат да се проследят столетия назад, а традициите се опазват и възраждат от поколенията. 
 
На историята и традициите му е посветена и специална книга – „Негушево в кръговрата на времето и историята“.  
 
За българските кинаджии - оператори и режисьори, то  е известно като „Софийската Ковачевица“ заради традиционните български каменни дувари с големи дървени порти, автентичната атмосфера. Тук са снимани над 50 български и международни филмови продукции.
 
Преди няколко години селото беше в епицентъра на голяма гражданска инициатива, която  организира местният референдум - срещу  заплахата в този красив и чист район да бъдат открити кариери за добив на камъни. 
 
Референдумът завърши с успех и така бе съхранена природната среда не само в Негушево, но и в цялата община Горна Малина.
 
Нека постоянно подкрепяме танцовия състав от читалище "Възраждане - 1922 г."! Групата репетира от 1922г. Представя с.Негушево с програмата си от над 70 фолклорни танца. Участва на всички фестивали и празници в областта. Получава грамоти и носи радост! Наградата от община Горна Малина е отлично признание за успеха на групата.   
 
Абонирайте се за YouTube канала Negushevo  
 
Редакционен екип

 

Снимка Михаела Танева