140-та годишнина на храм Света Преподобна Параскева

Със Света литургия на 13.10.24г. / неделя/ ще бъде почетена 140-та годишнина на храм Света преподобна Параскева в село Негушево.

Градежът й започва шест години след Освобождението и две години след направата на училището като  първенците на селото събират средства за построяването на нова черква на мястото на малкото параклисче, което било в същия двор. Ентусиазмът е голям – сключен  е заем от бюджета на селото, за градежа се събирани помощи от цялатата Софийска околия – чак до Самоковско и Ихтиман. Дванадесет майстори от Смолско, начело с Никола Герман издигат еднокорабната базилика. Иконите са изографисани от прочутия през 19-ти век Йованчо Неделков – Образописеца и както пише проф. Асен Василев се „отличават с  прецизност на рисунъка, великолепие на образите, богат и хармоничен колорит, точност на детайлите.“ Благодарение на дарители храмът  е украсен  с големи икони, полилеи, разпятие. Освещаването му става на Петковден 1884 година.

„Света Параскева“ е духовно средище на Негушево до средата на 20- ти век. През 1934 г. еноряшите създават  и  православно християнско братство със собствен устав.Инициаторите му са учителите от селото, които вече са създали читалище и кооперацията. Единството на църквата и на вече утвърденат с дейността си селска интелигенция е прекъсната  от Деветосептемврийския преврат през 1944 г. Налагането на атестични възгледи и порядки, практически водят до забрана за посещение на черквите, на църковните бракосъчетания, кръщения и помени. До 1989  г. повечето храмове са оставени без грижи  и  често стават обект на вандализъм и кражби. Подобна съдба споделя и храма на Негушево. От него са откраднати 33 икони, а поради липса на поддръжка се пропуква и пропадат южната стена и  покривната конструкция.

През 2004 г. във връзка със 120 годишнината на черквата с помощта на общинското ръководство са осигурени средства от Министерство на културата за частичен ремонт на покрива и отводняване. Пет години по–късно по инициатива на предстоятеля на храма отец Димитър са събрани дарения за възстановяване иконите на първия ред, а липсващите икони с жития на светците са заместени с репродукции на икони от същия автор. Възстановени са и дверите на иконостаса. Това позволява през 2011 г. след  45 години прекъсване черквата да  бъде отново въведена в служение.

Изключителна възможност за цялостното възстановяване на храма е  проектът по  европейската „Програма за развитие на селските райони“,  в която той е включен благодарение на усилията на Свещеноиконом Серафим Янев, предстоятел на черквата в Горна Малина. Сериозната сума от 430 000 лева е от огромно значение за съхраняване на историческото и духовнот наследство, особено за малки селища като Негушево. Така  в присъствието на много еноряши на 22 ноември 2014 г. "Света Преподобна Параскева" е отново осветена и въвъдена в канонично служение на тържествена Света литургия от Браницикия епископ Григорий.

През следващите години храмът оживява под грижите на църковното настоятелство, който осигурява достъп до него всяка неделя от Великден до Петковден,като с  отговорност и последователност се грижи за градината и сградата. Тук се провеждат празнични службии и църковни  обреди,  организират се благотворителни изложби. Към храма е запазена уникална колекция от стари църковнославянски книги и е създадена малка възпоменателна църковна експозиция и галерия с гравюри по Стария и Новия Завет от 1901 г.  

И хората наистина идват в храма, който ги събира, за да споделят празниците и традициите си. Затова и усилията за съхраняването и поддръжката му са общи, за да се пази направеното за идните поколения. Освен да честват заедно църковните празници, в Негушево имат и други планове. Местните хора се радват, че селото, известно на българските режисьори като Софийската Ковачевица, е започнало да възстановява своите най-важни средища и местния патриотизъм.

Редакционен екип