Среща в Парламента по повод искането за нова концесия на кариерата в Априлово

 

Преди 12 години в Горна Малина заедно решихме и гласувахме да защитим природата от кариери, мини и замърсяващи производства. Проведохме успешен местен референдум за зелена община и забрана за откриване на мини, кариери и замърсяващи производства. Защото, както гласи поговорката, ние не получаваме земята като наследство от предишното поколение. Взимаме я назаем от следващото - от децата и внуците ни. 

Опитите да се наруши това общо решение заради частни интереси и корупция обаче отново влезе в дневния ред с опита за продължаване на концесията на каменната кариера в с. Априлово. Затова заедно с кмета и общинския съвет на Горна Малина ние като граждани изразяваме категоричното си несъгласие  за  продължаване и допълване на посочената концесия. 

По покана на народния представител д-р Симидчиев гражданите от Горна Малина, Априлово и Негушево,  заедно със заместник  кмета на общината Георги Нинов  и  кмета на Априлово направиха посещение  и в Народното събрание. 

 Д-р Александър  Симидчиев като народен представител на ПП-ДБ за София област активно се ангажира  с проблема като отправи парламентарни питания към редица министерства и към министър-председателя за законността на исканото удължаване на концесията в Априлово. Той представи делегацията в залата на Народното Събрание, като тя беше посрещната с аплодисменти след неговия анонс: „хората, които са провели първия успешен местен референдум в България“. 

На проведената след това среща в зала Запад  разговаряхме с д-р Александър Симидчиев за направените нарушение от страна на концесионера, позицията  на общината и гражданите, както и неговите действия и намерението му да продължи питанията и да проведе срещи с отговорните министри.

Защитата на обществените интереси и заявеното на  референдума  желание на гражданите на нашата община изискват твърдо да отстояваме позицията си.    

Редакционен екип