25 юни – денят, когато променихме бъдещето

 Годината е 2021. По разбитите пътища на селата Негушево и Осоица между дупки и кратери колите едва се разминават с тежкотоварни камиони с камъни от кариерите.Къщите са покрити с бял прах и въпреки слънчевия юнски ден пейзажът е не е тучно зелен, а посивял. Преди хората идваха да починат тук от шума и мръстния въздух на София, но сега това е невъзможно.- край Горна Малина сметището прелива от боклука на столицата, край Байлово се разработна нова кариера за добив на камъни и пълнители за бетон. Изгребаните хълмове, хидравличните чукове, инсталациите за трошене на камъни и тежкотоварните камиони вече носят сериозни печелби на „предприемачите“, които в нарушение на процедурите и със заобикаляне на правила и наредби са се уредили с този „добър бизнес“. Но всички останали са загубили. Общината е с разрушена  екологичната среда, съсипани пътища и замиращ живот ве селищата.Хората са загубили инвестираните в имотите си средства и спокойствието си.

 Не, това не е е антиутопия.

 Това е картината, която щяхме да виждаме и средата, в която щяхме да живеем през 2021-а ако преди десет години не се бяхме мообилизирали като граждани и общинско ръководство,за да спасим общината.

Днес край Негушево,  Осоица и Байлово няма каменни кариери, край другите селища няма сметища за битови и опасни отпадъци. Защото не позволихме това.Защото променихме бъдещето на общината благодарение на всички хора, които работиха, влагаха време, усилия, професионален опит и енергия в продължение на няколко години, за да не го допуснат.  През тази година на 25 юни се навършват 10 години от провеждането на първия успешен местен референдум.

Гражданската инициатива„Зазелена община“ успя да убеди хората, че тяхната дума трябва да  има тежест при взимането на решения за концесии, проекти и намерения, които засягат и променят съдбата на цели райони – в лоша или добра посока. В референдума гласуваха над 74% от жителите, 92% твърдо казаха „НЕ“ на криворазбраните  предприемачески инициативи, които през последните десетилетия съсипаха бъдещето на стотици места в страната ни. Чрез този вот хората не позволиха на тази територия да се откриват кариери, мини, сметища за опасни отпадъци и замърсяващи производства.

Бяха нужни 4 години работа на гражданската инициативаи общинското ръководство, за окончателна победа срещу дадените разрешения за концесии. Успяхме, защото работихме заедно за постигането на обща цел. Показахме, че надмогнали апатията, нихилизма и недоверието в себе си, ние, гражданите на тази държава, можем да отстояваме правата си и да определяме бъдещето си по достоен начин.

Това съвмество усилие промени бъдещето чрез силата на можещите, мислещите и отговорни жители на тази община. Нека да помним това, то не просто се чака, а се създава от самите нас.

 Историята на гражданската инициатива, Референдума и борбата срещу даденото разрешение за концесия в  ниституциите и съда, описано в книгата на Михаил Танев „Негушево в кръговрата на времето“, може да намерите също и на сайта.