Как да съхраним атмосферата на традиционно българско село

 

За тези, които откриват Негушево, една от първите реакции е, че това село е много различно от околните и питат за причините. Освен географски, исторически и стечение на обстоятелства, причината е, че в това село има качествени хора, които влагат своя труд, отговорност и професионализъм. Примери доста може да се дадат. И един от тях, който напоследък добре се вижда, е как селото ни става по-красиво с новите стилни и красиви къщи, проектирани от Христо Лазаров и Таня Симеонова.

Ето как разсъждават те за ролята и отговорността на архитекта: 

„Проектирането на сгради в селата, особено в тези със запазена автентичност, като с. Негушево е вълнуващо преживяване, както за собственика, така и за нас като архитекти.

Често, причина за закупуването на имот в дадено село е именно неподправената атмосфера на мястото, чара на старите къщи и дувари. Съществуващите стари сгради  обаче не отговарят на днешните изисквания, бит и удобства. Буквалната реставрация е трудна, скъпа и изискваща компромиси , несъвместими със съвременния начин на живот.

Има и технически и административни причини за построяването на нова сграда вместо съществуващата стара. Изискванията на ЗУТ и на Подробния устройствен план на населеното място  в повечето случаи  изискват  място за нова  застройка в имота, различно от съществуващото, за да отговори на  изискванията за отстояния от границите на парцела, височина на сградата и застроена площ като функция от големината на имота.                                                          

Тук именно е важна ролята на  архитекта. Без да се търси буквалното пресъздаване на старата селска архитектура, една нова селска къща е хубаво да носи атмосферата и духът на  населеното място, да се вписва максимално в обкръжаващата я среда, да е направена с традиционните за района строителни материали , съчетавайки ги с най-нови и съвременни  строителни технологии. Новата селска къща трябва да обогатява общата визия на населеното място, без да се налага, в  ансамбъл с останалото застрояване.

 Едновременно с това, къщата  следва да е функционала, удобна, сигурна, енергоефективна, да осигурява в максимална степен връзка с природата ,градината и двора около нея. И нещо много важно- ако къщата е  ваканционен имот на семейството, тя да дава различно усещане на обитаване  от това на основното жилище.  Традиционни елементи и материали  от българската къща могат успешно да намерят място и в интериора. Камина, дървени и каменни облицовки и настилки, дървени тавани , камък и керамика придават усещане за уют и топлина в дома.

Архитектурния проект не е само техническа документация.Той определя Вашият начин на живот, създава удобства, навици и настроение. 

Арх. Христо Лазаров и Таня Симеонова

ИТ консулт

www.facebook.com/%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%8E%D1%80%D0%BE-%D0%98%D0%A2%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%A1%D0%A3%D0%9B%D0%A2-%D0%95%D0%9E%D0%9E%D0%94-298262896871335

 itkonsult2004@yahoo.com