Референдум? Мисията е възможна

 

 

 25 юни 2011 година остана в историята на община Горна Малина, а и на страната, като датата, на която се проведе един от малкото, в новата ни история, успешни местни референдуми. На него 89,6% от гласувалите казаха своето „Не“ на това фирми да създават каменни кариери и сметища за опасни отпадъци в рамките на общината. „Провеждането на референдума беше предизвикано от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, което разреши на фирма да добива скални маси, разказва зам.-кметът на Горна Малина Ангел Жиланов:

 

Това означаваше да бъде разрушен и съсипан един район, където мнозина са решили да изградят своя дом или място за почивка. Самият район е особено благодатен за изграждане на екопътеки. Бяхме спечелили проект за залесяване на 500 декара, защото смятаме, че този район, както и цялата община Горна Малина, трябва да се развива като екологична община. Тази дадена концесия, без да я обсъдят с общината, без да се съобразят с интересите на местното население, всъщност променяше бъдещото развитие на общината. Затова за нас референдумът беше последен спасителен изход. Смятахме, че това е най-добрият начин да се чуе мнението на обикновените хора, с което всички да се съобразят. То е урок за фирмите, които смятат, че могат да печелят лесни пари на гърба на хората. Същото важи и за институциите, които под някакъв натиск и користни цели дават подобни разрешения.

 

Провеждането на този референдум показа колко е важна гражданската инициатива, сплотеност и единство. Ако той беше неуспешен, цялата община щеше необратимо да пострада. Село Негушево, известно като Софийската Ковачевица, щеше да бъде обезлюдено и унищожено, защото кариерата щеше да се намира на около 600 метра от него. Като символ на успешния референдум и благодарност към хората за тяхното участие в спасяването на общината, в село Негушево беше открит първият у нас Монумент на пряката демокрация.

СнимкаЕто какво каза и художникът Михаил Танев, автор и реализатор на идеята:

Както референдумът, така и този монумент със сигурност ще останат във времето и с голяма убеденост мога да кажа, че ще ни напомнят за общото ни дело - това, което направихме преди 5 години. Ние всички тук сме се събрали на един площад, който се нарича „Единство“. Единството е това, което в нашия случай ще направи силата.

В резултат на категоричната победа, община Горна Малина стана първата защитена зелена община в България, в която инвестициите в туризма стават все повече. Има възможности за изграждане на екопътеки, веломаршрути, къщи за гости. Допреди 4-5 години не е имало нито едно място за нощувка в района, а днес има около 120 къщи за гости и броят им продължава да расте. В деня на откриването на монумента, в село Негушево беше официално открита и още една къща, която очаква своите туристи, избрали Софийската Ковачевица като място за отдих.

Макар и референдумите в България да са рядкост, все пак има и няколко други скорошни примера за успешни местни допитвания. Сред тях е село Константиново, което гласува за присъединяване към град Варна. Това се случва през 2009 година. През миналата година, в Каспичан пък гласуваха против изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на общината.

 Граждански инициативи за референдум могат да се случат във всяка община и населено място. Никой не казва, че е лесно, но е възможно и трябва поне да бъде направен опит. В противен случай проблемите и беззаконията във всички български общини ще продължават, а решенията ще бъдат вземани без жителите им да бъдат питани. Това ли искаме? Ако не – промяната зависи от нас.