Официално откриване на монумента "Референдум"

 Уважаеми дами и господа,

Имаме удоволствието да ви поканим на 27 юни, събота  от 10.30 часа юни в центъра на Горно Негушево на официалното откриване на първият паметник , посветен на пряката демокрация в България.

Идеята и изграждането на монумента са гражданска инициатива,  с която се отбелязва годишнината от организирането на  успешния местен референдум, проведен в община Горна Малина. Проектът символизира живият камък, живите традиции, живите връзки между хората в една общност, които гарантират по-добро бъдеще.

Европейско  изследване на ценностите, проведено  неотдавна в България показа, че 90% от българите са недоволни от начина, по който се развива демокрацията в нашата страна, но  над 86% не участват в никаква форма на гражданска самоорганизация. Само критичен минимум от хората /3 процента/ участват в  някакви форми на обществен живот, чрез която биха могли да допринесат за промяната.  В това отношение местният референдум, проведен в Горна Малина е нещо като „бяла лястовица“. В неговото организиране участва голям инициативен комитет, а в  гласуването се включиха над 74% от гласоподавателите.  С други думи -  хората от Община Горна Малина показаха, че са едно от малкото изключения от българският модел на поведение: да си недоволен от обстоятелствата, но да отказваш да направиш нещо.  Заедно  успяхме  да променим  обстоятелствата и  запазим селищата си от заплахата за нови каменни кариери, сметища и мръсни производства. Направихме успешен референдум и се надяваме  и занапред заедно да променяме нещата към по-добро. Заповядайте на празника!

Граждански инициативен комитет „Референдум“