В община Горна Малина ще бъде издигнат първият паметник на демокрацията в България

 

Камъкът е нероден и не ражда. Така ще чуете от старите хора и сигурно ще се съгласите с тях. Но после ще се замислите … Дали наистина е така? От какво се ражда съвършенството на скулптурите, смелия полет на катедралите,сводовете  на църквите и столетния чар на каменните дувари и къщи? Наистина, от камък се раждат пустини, но от камък може да се създаде красота, изкуство, дух, бъдеще.  

В Горна Малина камъкът се оказа темел, който се обедини  гражданското общество и  местната власт. Преди 5 години той събра хората в битка срещу създаването на каменна кариера в местността Рудината. Проведохме първият успешен местен референдум в България, за да защитим интересите си и бъдещето на този край. Спряхме изграждането на каменна кариера между Негушево и Осоица. Но най-важното е, че заедно защитихме не само тях, но и всички селища в общината.Защото след това заваляха искания за концесии за кариери в околните села – Байлово, Стъргел, Камарци, които никога няма да се реализират.

 Въпреки скептицизма,  въпреки пречките, които изглеждаха непреодолими, хората в Горна Малина успяха да покажат, че  местното самоуправление е възможно и дава добрите си резултати, когато сме обединени от обща цел.

Нека остане този  пример, че заедно сме по-силни от алчността и безскрупулността, от бюрократичните процедури и хватки, от безразличието и користните цели.Нека да запомним как спечелихме тази битка,  водена в продължение на пет години. Нека покажем, как пътят, който трябва да извърви всеки от нас сам за себе,  е свързан с  пътя на общността, от която сме част. Нека да оставим знак и памет за това.

Тази пролет в община Горна Малина ще бъде издигнат първият паметник на демокрацията у нас. В каменния дувар на училището в Негушево, което се възражда като съвременен образователен център ще бъде изградена пластична композиция, посветена на успеха на първия местен референдум в България. Инициативата отново е на гражданския комитет и се надяваме, че отново заедно ще създадем  този символ на връзката между хората, които създават историята.