Горна Малина ще протестира срещу безогледната сеч на гората

 

 "Спри да дишаш, ако си в България!". С това предупреждение американският вестник "Ню Йорк Таймс" започна материал за страната ни неотдавна, след като Европейската агенция за околна среда огласи доклад за качеството на въздуха в  Европа. Въпреки изключително лошия въздух, който дишаме, у нас продължава поголовното изсичане на горски масиви. И то не само криминално.

Този четвъртък жители на община Горна Малина  протестират пред „Държавно горско стопанство - Елин Пелин” заради безобразната сеч в района на две села  – Осойца и Негушево  

Сечта е трябвало да приключи в началото на зимата на 2014, нo продължава и до ден днешен. Над с.Осойца до вододайната зона се сече наред – т. нар. „голосек“ обезлесява изцяло хълма с дъбова и букова гора и водата от предстоящите дъждове и топене ще създаде сериозни рискове за наводнение. До с. Негушево се извършва разреждане на гората, но резултатът от тази „култивираща“ дейност е плачевен –  заради извозването на трупите са направени огромни коловози и кал, които обезобразяват центъра на селището, в гората са изоставени безразборно натрупаните клони, които я правят непроходима. Преди повече от четири десетилетия  двата горски масива са били засадени с доброволен труд на хората от околните села. От ДГС - Елин Пелин обаче няма никакви индикации, че смятат да рекултивират и оправят нанесените поражения.

 

Горна Малина ще протестира срещу безогледната сеч на гората

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По ирония на съдбата това е единственото място в България, в което жителите проведоха успешен местен референдум, за да съхранят природата и да може общината да се нарече „Зелена“. Мотото на кампанията преди 4 години беше: „Горна Малина – природен парк или лунен пейзаж?“. В чест на този уникален за страната успех на местно самоуправления, Инициативният граждански комитет на Референдума иска през тази година да изгради първият монумент на пряката демокрация в България. Проектът за монументалната пластика изобразява именно дърво, което израства от камъните.

 

 

Горна Малина ще протестира срещу безогледната сеч на гората

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 19 февруари от 10.30 ч., зам.-кмета на Горна Малина инж. Ангел Жиланов е поискал среща за конкретни разяснения и решения от Държавно горско стопанство - Елин Пелин по създадените проблеми с безогледната сеч. Като зам.кмет, отговарящ за европейските проекти, самият той работи в продължение на няколко години, за да осигури средства за залесяване на района. Сега благодарение на тези усилия са реализирани два големи проекта и с европейски средства в размер на над 850 хиляди лева се залесяват повече от 1200 декара неземеделски земи. След целия огромен труд да привлечем средства за увеличаване гората и намаляване на опасностите от наводнения, действията на държавната институция са необясними - смятат в общината.

 

Горна Малина ще протестира срещу безогледната сеч на гората

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По време на срещата граждани от няколко селища ще протестират пред Горското стопанство срещу обезлесяването и обезобразяването на ландшафта. „Вместо те да озеленяват, те правят пустиня“ – казват хората и са категорични, че ще се борят с бездушието и безотговорността. И вече са доказали, че се справят когато гражданската инициатива и местна власт работят заедно.