Пътят към храма вече минава през Европа

 Възстановената църква на красивото село Негушево отвори врати за миряните точно на своята 130-а годишнина. „Света Параскева” е един от четирите храма на територията на община Горна Малина, изцяло реставрирани и подновени, благодарение на европейската Програма за развитие на селските райони. За ремонта й са отпуснати 430 000 лева.

Само за изминалия период, по същата мярка за православните храмове и манастири у нас са отделени общо 66,5 милиона лева. А една от най-активните в това отношение е Софийска област. Средствата са от огромно значение за съхраняване на историческото и духовното ни наследство, особено за малките селища. В градовете пари за поддържане на храмовете, макар и трудно, се намират, докато в обезлюдените села светините потъват в забрава и се рушат.

В Горна Малина това е поредната църква, която се реновира и освещава, но с нея не сме приключили” –отбелязва свещеникът от Софийска епархия отец Серафим. Съвсем скоро очакваме да завърши обновлението на църквата в село Саранци, а напролет ще бъде готов и един по-голям проект на манастира „Свети Илия” в село Белопопци. Имаме желанието да обновим всичките църкви в общината. Те са дом Божий, място, където човек може да намери утеха, но и сила. Затова е редно тези свети места да възвърнат истинския си облик.
 
Черквата „Св. Параскева” е построена през 1884 година от прочутия по този край майстор Никола Герман. Тя е класическа, еднокорабна, характерна за повечето от селата в района. Съградена е от камък, добиван в съседно село. По думите на художника Михаил Танев, председател на Църковното настоятелство, стенописите й са „прекрасен вариант на късна църковна живопис от края на XIX век”:
 
За съжаление, една голяма част от иконите между 1970 и 2000 година бяха откраднати. Наложи се да ги възстановяваме и така да дадем отново живот на храма. Тази година отбелязваме 130 години от съграждането на храма. Затова от настоятелството искаме да му дадем шанс той да остане поне още 100 години. Надяваме се и вярваме, че ролята и мястото на вярата не е загубено и то има своя смисъл. Именно вярата ще продължи да възпитава във вековни културни и нравствени ценности хората, които ще идват тук и ще останат верни на традициите.
 
И хората наистина идват в храма, който ги събира, за да споделят празниците и традициите си. Затова и усилията за съхраняването и поддръжката му са общи, за да се пази направеното за идните поколения. Освен да честват заедно църковните празници, в Негушево имат и други планове. Само да се стопли времето, във възстановения и осветен с разноцветни прожектори двор на старата черква, миряните замислят да организират концерти с църковна музика и изложби, посветени на вярата и традицията.
 
 
Местните хора се радват, че селото, известно на българските режисьори като софийската Ковачевица, е започнало да възстановява своите най-важни средища. Съхранената му атмосфера е причината тук да бъдат снимани десетки български филми, сред които „Под Игото”, „Земя”, „Лачените обувки на незнайния войн”, „Английският съсед” и много други. А дали възстановената 130-годишна църква също ще стане снимачен декор за нов български филм, предстои да разберем.