Спечелихме последната битка за Рудината

 

Пет години след началото на кампанията  за спасяването на  община Горна Малина от нова каменна кариера,

четири години след началото на  гражданската инициатива за провеждане на местен референдум,

две години след  съдебна битка срещу кандидат-концесионера ….  ние спечелихме!

На 5.05.2014 г. излезе дългоочакваното и окончателно решение на петчленния състав на ВАС по жалбата  на Ин МАТ Инженеринг да им бъде дадена регистрацията  на търговско откритие за подземни богатства. Съдът реши:  искането е отхвърлено, решението на Министерство на икономиката и енергетиката  да откаже регистрацията е законосъобразно.

Благодарение на всички хора, които работиха, влагаха време,  усилия, професионален опит и енергия  през тези пет години,  между Негушево и Осоица няма да бъде открита каменна кариера .Благодарение на тях  и на всички съграждани, които взеха участие в референдума на Горна Малина -  един от малкото успешни референдуми в България,  никога  повече  няма да бъде открита нова кариера -  до никое от селищата на общината.

В  тази битка ние не просто запазихме земята ни за следващите поколения, но показахме, че с общи усилия може да защитим конституционното право на българските граждани  да решават пряко и прозрачно съдбата на местата, в които живеят.

Борихме се срещу каменна карира,  но положихме основния камък на гражданска инициатива, която с подкрепата на Общината проведе и спечели една почти загубена битка срещу  големи  предприемачески интереси  и бюрокрацията във всички институции.

Благодарим на кмета Емил Найденов, на зам. кмета Ангел Желанов, на служителите в администрацията, на целият Инициативен граждански комитет и всички активните жители на нашата община, които помагаха.  Благодарим на Министерство на икономиката и енергетиката, че  застана зад нас и защити спазването на законите и наредбите в  държавата.

Честито на цялата община. Нека да събираме плодовете на общите ни усилия и занапред и заедно да успяваме. Защото, както казва Колин Пауъл:  „Няма тайни за успеха. Той е резултат единствено от подготовка, усилена работа и извадени поуки“.