След нас и потоп- мото на кандидат концесионера за каменна кариера

Тук мирно живеят различни епохи - на идиличното минало и на възможното бъдеще със съхранена природна среда и икономика, която не разрушава ресурсите и качеството на живот на хората.  Тишина, улички покрити с трева, каменни дувари и дървени порти….  и няколко европейски проекта – за  залесяване на хълмовете, за въстановяване на църквата, за  възраждане на читалището, за облагородяване на обществените пространства…

Това е „Софийската Ковачевица“, любимо място за снимки на поредица български филми и екранизации през последните 55 години. Всичко това може да  изчезне и да се превърне в прашен лунен пейзаж, ако Висшият административен съд удовлетвори  мераците на частен инвеститор – Ин МАТ Инженеринг, който  с юридически хватки опитва  да обори  решение на Министерство на икономиката и енергетиката . Войната да се  разкрие или не поредната каменна кариера в Софийско, която ще унижтожи района и възможностите му за развитие, но ще донесе  добри печалби на канидат-концесионера  ще мери съди пред петчленен състав на Висшия административен съд на 26 септември т.г..

 Битката за запазването на Негушево започва през юни 2009 г. в края на управлението на тройната коалиция. Тогава строителният министър Асен Гагаузов дал разрешение се правят сондажи за кариера на фирма "Ин Мат инженеринг" ООД в землището на Негушево и Осоица. През пролетта на 2010 г. пристигнали работници с намерението да правят сондажи за проучване. Престоят им бил кратък -  по малко от три дни, защото кметът на общината ги изгонил с полиция . Оказва се, че  фирмата  нагло нарушава Закона за подземните богатства и правилника за ползване на земя - общинска и държавна собственост. "Ин Мат инженеринг" ООД никога не  била сключвала договор с община Горна Малина като собственик на земята да извършва каквото и да е. Въпреки това, фирмата  подава  документи с фалшиво съдържание за извършени проучвания, към които не прилага нито  един от изискваните по закон  договори и разрешителни. При проверка на място от министерството на икономиката в присъствието на 150 представители на община Горна Малина се е установило, че на посочените места в доклада сондажи няма  с изключение на един. И още по-показателно – на 2 от посочените точки  те изобщо не може да бъдат направени. Поради  особености на терена там е невъзможно да се монтират сонди.

 С други думи -  "Ин Мат инженеринг",  дори да бяха извършили твърдените от тях проучвания,  не би следвало да получат регистрация на търговско откритие, защото тя  e резултат от техни неправомерни действия. А основен принцип в правото е, че "никой не може да черпи права или други облаги от свои неправомерни действия", казват от комитета. След експертна проверка на място министърът прекратява процедурата по отдаване на търговско откритие.  Фирмата  обаче не се отказва  да постигне целта си  и обжалва решението на министерството на икономиката във ВАС. След протакания от страна на ищеца на 3 март тази година излизастановището на съда, което потвърждава решението на министерството на икономиката  - за прекратяване на процедурата.  Последвало ново обжалване от ИН мат Инженеринг. На 26 септември предстои да бъде разгледано делото в 5-членен състав на ВАС.

 

Няма да се примирим Негушево и близката до него Осоица да последват съдбата на десетки съсипани и обезлюдени места в страната ни -  казват от инициативният  комитет."Двадесет години се нагледахме на своеволията и алчността на т. нар. инвеститори, предприемачи и чиновници да се разпореждат с ресурсите на България. Заради тях България започва да се превръща от земен рай в пустинен пейзаж".

Председател на гражданската организация в защита на прекрасното място е ректорът на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев. Сред членовете са директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, Здравка Йорданова, олимпийска шампионка по гребане и представител на България в организацията за феърплей към Съвета на Европа, проф. Емил Прокопов от Софийския университет, архитекти, художници и журналисти.

Зад каузата твърдо застават журналистът Петко Бочаров, мореплавателят Дончо Папазов, писателят Недялко Йорданов, композиторът Хайгашод Агасян, певицата Йорданка Христова, както и волейболистът Владимир Николов, който е заслужил гражданин на община Горна Малина.

През юни 2011 г. по настояване на гражданската инициатива общината организира референдум с единствен въпрос: Съгласни ли сте Горна Малина да предоставя права върху земи, общинска собственост, за проучване и откриване на сметища за опасни отпадъци, мини и кариери за добив на подземни богатства или замърсяващи производства?  

Това е един от малкото успешни  референдуми, проведени в България. В него участват  ¾ от  имащите  право на глас в общината.  92%  отговарят с "не".

Според  Конституцията на България – цялата власт  произтича от народа. Дали  резултатите от референдума, с който хората искат да съхранят природата и красотата на България и министерското решение, което спира закононарушение  ще натежат повече от частните  апетити н концесионера  за печалба на всяка цена? Ще разберем тази седмица от решението на петчленен състав на Висшия административен съд.

 Междувременно бившият управител на фирмата, по чието време са "правени" незаконните сондажи, каза пред Нова ТВ, че морално вече е на страна на хората от Негушево и Осоица. Настоящият управител и собственик Димитър Димитров продължава да се укрива  от контакти с медиите, институциите и гражданския комитет, давайки фалшиви  телефони и адреси на фирмата.