Лекари и артисти пазят Негушево - Софийската Ковачевица от кариера

 Наричат Негушево Софийската Ковачевица. Предполага се, че е възникнало през 1182 г. До 1796 г. селото е в низината. Турците го подпалили и хората се качили на склона.Днес инициативен комитет от софийската община Горна Малина настоява да не се допусне разкриване на варовикова кариера на 600 метра от приказно красивото село.

Къщите са каменни в стил Копривщица. Вижда се Рила. Чувстваш се спокойно, а е само на 30-ина километра от София. Елате вечер да видите залезите, цветовете се менят на всеки 5 минути, канят местните. В землището са запазени останки от тракийско светилище и от средновековна крепост. В Негушево са снимани филмите "Под игото","Гераците", "Земя", "Заветът на инките" и много други, а последният е сериалът "Дървото на живота".

 Битката за запазването на Негушево започва през юни 2009 г. в края на управлението на тройната коалиция. Тогава строителният министър Асен Гагаузов дал разрешение в местността Триъгълника да се правят сондажи за кариера на фирма "Ин Мат инженеринг" ООД в землището на Негушево и Осоица. През пролетта на 2010 г. пристигнали работници с намерението да правят сондажи. Престоят им бил кратък - само три дни. Все пак успели да започнат един сондаж на хълма, но не там обаче, закъдето по-късно твърдели, че са направили четири.

 Кметът на общината ги изгонил с полиция и информирал хората за техните намерения.

Председател на гражданската организация в защита на прекрасното място е ректорът на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев. Сред членовете са директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, Здравка Йорданова, олимпийска шампионка по гребане и представител на България в организацията за феърплей към Съвета на Европа, проф. Емил Прокопов от Софийския университет, архитекти, художници и журналисти.

 Зад каузата твърдо застават журналистът Петко Бочаров, мореплавателят Дончо Папазов, писателят Недялко Йорданов, композиторът Хайгашод Агасян, певицата Йорданка Христова, както и волейболистът Владимир Николов, който е заслужил гражданин на община Горна Малина.

 От инициативния комитет са категорични, че фирмата нарушава Закона за подземните богатства и правилника за ползване на земя - общинска и държавна собственост. "Ин Мат инженеринг" ООД никога не е имало изискуемия от Закона за подземните богатства сключен договор с община Горна Малина като собственик на земята, върху която се твърди, че са правени сондажи и проучвания. "Ин Мат инженеринг", дори да бяха извършили твърдените от тях проучвания, а те не са, те не би следвало да получат

регистрация на търговско откритие, защото тя би била резултат от техни неправомерни действия, а основен принцип в правото е, че "никой не може да черпи права или други облаги от свои неправомерни действия", казват от комитета. При проверка на място от министерството на икономиката в присъствието на 150 представители на община Горна Малина се е установило, че на посочените места в доклада сондажи няма.

 Няма да се примирим Негушево и близката до него Осоица да последват съдбата на десетки съсипани и обезлюдени места в страната ни, казват от комитета.

 "Двадесет години се нагледахме на своеволията и алчността на т. нар. инвеститори, предприемачи и чиновници да се разпореждат с ресурсите на България. Заради тях България започва да се превръща от земен рай в пустинен пейзаж".

 През юни 2011 г. по настояване на гражданската инициатива общината организирареферендум с единствен въпрос: Съгласни ли сте Горна Малина да предоставя права върху земи, общинска собственост, за проучване и откриване на сметища за опасни отпадъци, мини и кариери за добив на подземни богатства или замърсяващи производства? Участвали са 3820 души, като 92% казали "не".

 Инициативният комитет сезирал министерството на икономиката и след експертна проверка от дирекция "Концесии" на място министър Трайчо Трайков прекратява процедурата по отдаване на търговско откритие.

 Фирмата обжалва решението на министерството на икономиката във ВАС. След протакания от страна на ищеца на 3 март тази година излезе становището на съда, което потвърждава решението на министерството на икономиката за прекратяване на процедурата. Последвало ново обжалване. На 26 септември предстои да бъде разгледано делото в 5-членен състав на ВАС.

 На телефона на регистрацията на фирма "Ин Мат инженеринг" отговаря възрастна жена, която казва, че е частен дом. В касационната жалба от "Ин Мат инженеринг" ООД от април 2013 г. се казва, че фирмата не е доволна от решението на първоинстанционния съд, който не бил обсъдил "неоспорими доказателства", които доказвали коректността на инвеститора.

 От инициативния комитет от Негушево са категорично против кариерата, затова ще присъстват на делото.