"Английският съсед" с премиера на "Аполония"

Първата част на новия комедиен сериал на Българската национална телевизия (БНТ) ще бъде показан премиерно на 1 септември от 21,30 ч. в Дома на флота в Созопол.Част от творческия колектив ще се срещне с първите зрители, а писателят Михаил Вешим ще представи ново издание на книгата си.След това сериалът ще се излъчва по БНТ 1 от 9 септември, всеки петък в продължение на шест седмици.

Режисьорът Дочо Боджаков избра актьорите Татяна Лолова, Кръстьо Лафазанов, Румен Угрински, Ирен Кривошиева (отново на наш екран след 20 години отсъствие), Николай Урумов, Станка Калчева (в ролята на рускиня), Биляна Петринска (местната кръчмарка), Красимир Доков, Валентин Танев и специално издири и покани британския актьор Лесли Грантам, за да представят патилата на един съвсем истински англичанин, заселил се в българско село.

Снимките бяха през миналото лято в близките до София села Негушево и Осоица. 
Във филма селото се казва Плодородно, а жителите му - хора в разцвета на силите си, които обаче не искат да печелят от земята си, а от тотото и от далаверки.

Михаил Вешим казва, че първо е писал сценария, след това издаде роман, който вече три години е истински хит на книжния пазар. В Созопол той ще представи новото издание на книгата.Книгата е изключителна смешна, а всъщност се занимава със сериозен проблем - сблъсъка и сближаването на културите в епохата на глобализацията.

...Англичанинът Джон е работил в химическата индустрия, пенсионирал се е и копнее за спокоен живот на село, сред чиста природа. Избрал е България, защото е идвал няколко пъти на море у нас, изкарал е и курс по български. Мечтае сам да обработва земята, да сади "томати и шушки", да отглежда животни.

Докато Джон с удоволствие навлиза в колорита на българската провинция, българският му съсед Николай се е прекръстил на прочутия клуб "Нотингам Форест", имена от световния футбол носят домашните му животни...

Михаил Вешим разказва: "Идеята ми дойде случайно, в разговор с човек от село Камчия, Варненско. Той ми сподели, че в съседното село е дошъл един англичанин. Това беше преди 6-7 години, когато у нас жители на Острова започнаха да купуват къщи.

Поданикът на Кралицата бил много работен, купил си трактор и почнал да оре земята, докато нашенци седели в кръчмата, пиели бира и го убеждавали, че от земята се губи. А той не може да разбере защо не искат да я обработват, как може от нея да се губи.И им доказва, че от земеделския труд може да се печели.

Тази история не ми излезе от главата. И я разказах в най-различни форми: най-напред във фейлетон във в."Стършел", после в радиопиеса по БНР, в сценарий за телевизионен сериал и чак най-накрая, като се забави малко реализацията на сценария, написах романа.

Хуморът наистина идва от срещата на два възгледа за живота. Изглежда съм усетил нещо важно и затова съм успял да нарисувам една любопитна картина, но тя е добронамерена.Не раздавам присъди, не упреквам тоя или оня, романът не е сатиричен. Той е смешен и е дълбоко български. Той е роман за нас, българите. Англичанинът е само огледалото, в което ние се оглеждаме."

Персонажите са изключително колоритни. В главата на кмета (Н. Урумов) се въртят идеи за инвестиции - Хайд парк или голф игрище...В края на книгата разбираме, че в Плодородно са дошли да живеят три японски семейства, които произвеждат кисело мляко, в местното училище ще учат българчета, япончета и внуците на Джон. Очакват се и внучетата на кмета от брака на сина му с виетнамка. Местните хора са се разбягали на четири континента.

"Светът е едно глобално село!", мъдро обобщава кметът...