Горна Малина забрани с референдум новите мини

Софийската община Горна Малина се противопостави с референдум на откриването на нови кариери и мини на нейна територия. След вота вече нито една институция няма да може да дава разрешение за такава дейност.

Софийската община Горна Малина се противопостави с референдум на откриването на нови кариери и мини на нейна територия.

Почти 90% от жителите на района са казали „не” на въпроса трябва ли да се дават разрешителни за концесии на природни богатства и откриването на кариери, мини и сметища за опасни отпадъци край селището.

В референдума участваха 78% от населението на общината, съобщи кметът на Горна Малина Емил Найденов.

Подадените гласове са с 40 повече от нужните за валидно допитване до народа.

От общината припомниха, че на последните местни избори през 2007 г. активността е била същата, дори малко по-ниска - 73,5%. Предстои Избирателната комисия да обяви официално резултатите от референдума.

След вота вече нито една институция няма да може да даде решение за такава дейност.

Организатори на референдума бяха общината и граждански комитет. До референдума се стигна, след като в продължение на година те водиха битка срещу опитите на фирма "ИН МАТ ИНЖЕНЕРИНГ"ООД да се сдобие с разрешително за добив на строителни материали на 500 метра от Негушево.

На същия парцел трябва да бъде засадена гора по спечелен от общината европейски проект на стойност 540 хил. лева.

В кампанията преди допитването на страната на жителите се включиха олимпийският шампион от Монреал Здравка Йорданова, певицата Йорданка Христова

Петко Бочаров , които подкрепиха хората в желанието им да определят сами условията, при които ще живеят и работят в общината.

Референдумът в Горна Малина е четвърти по ред в страната през последните години, като всички допитвания бяха свързани с екология.Още през 2008 г. жителите на Нови Хан задължиха властите да ликвидират сметището за радиоактивни отпадъци. Същата година Бургас отхвърлих изграждането на петролопровода Бургас-Александропулис в общината. Година по-късно срещу петролопровода гласуваха и в Поморие.