Висока активност на референдума в Горна Малина

89,6% от гражданите на община Горна Малина са гласували против даването на разрешителни за концесии на природни богатства и откриването на кариери, мини и сметища за опасни отпадъци край техните селища, по данни на организаторите на референдума, състоял се през уикенда.

Общо 78% от населението на общината гласува, съобщи кметът на Горна Малина Емил Найденов.

Той обясни, че подадените гласове са с 40 повече от необходимите, за да е валиден референдумът.

На последните местни избори през 2007 г. активността е била 73,5% от избирателите, което означава, че за валидността на този референдум трябваше да се постигне поне такъв резултат, обясни кметът.

Избирателните списъци, протоколите от 15 секции и резултатът от гласуването ще бъдат изпратени в Централната избирателна комисия, която трябва да обяви своето решение за състоялия се референдум.

Организаторите на референдума - граждански комитет, коментираха, че след вота, съгласно чл. 1 ал. 2 на Конституцията, повече нито една институция не може да даде разрешително за такава дейност.

"Защитената община" ще може да реализира без заплахи общинския си план за развитие,който предвижда развитие в посока биоземеделие, чисти производства и селски туризъм. В тази област са и разработените й европейски проекти, смятат организаторите.

До референдума се стигна, след като в продължение на година граждански комитет и общината водиха битка срещу опитите на фирма да се сдобие с разрешително за добив на строителни материали на 500 метра от Негушево.

На същия парцел трябва да бъде засадена гора по спечелен от общината европейски проект на стойност 540 хил. лева.

В кампанията преди допитването се включиха олимпийският шампион от Монреал Здравка Йорданова, певицата Йорданка Христова, доайенът на българската журналистика Петко Бочаров, които подкрепиха хората в желанието им да определят сами условията, при които ще живеят и работят в общината.

Още преди вота организаторите с чувство за хумор казваха, че са оптимисти, тъй като българите трудно постигат общо съгласие за нещо, но в случая трябва да гласуват с "не", което е по-реалистично за националния манталитет.