Референдум в община Горна Малина

 Жителите на софийската община Горна Малина, която обединява 14 села, гласуваха против намерението в района да се открият кариери, мини и сметище за опасни отпадъци. Референдумът се провежда по инициатива на граждански комитет.

Има кауза, която може да събуди гражданската позиция на хората в Горна Малина, кауза, която може да обедини всички. Още от сутринта пред урните се извиха опашки от несъгласни в района да заработят кариери и сметища. Предварително беше ясно, че за да е валидно допитването, в него трябва да участват 75 % от гласоподавателите - толкова, колкото са гласували на последните местни избори - така изисква законът. Затова единственият въпрос, който се задаваше е не как ще гласуват хората, а дали поне 3800 души ще гласуват в референдума, за да се признае резултата.

За да се стигне дотук, обаче, още преди година е създаден Граждански инициативен комитет, който обикаля селата и разяснява на хората за възможните опасности. Успяват също да спечелят доверието на много известни личности, които застават зад тях.

Михаил Танев - член на Инициативния комитет: "Крайната цел е да дадем шанс на общината да се запази като регион в непосредствена близост до София с достатъчно чиста и екологична среда. Да спасим надвисналата опасност над 2 села, в които има реална опасност от кариери, да дадем шанс на хората на територията на общината да има свое бъдеще."

Хората тук се надяват, че с общи усилия община Горна Малина ще успее да съхрани природата си. Мечтаят за екологичен, селски туризъм, биоземеделие и чисти производства.

Повече вижте на линка:

http://bnt.bg/bg/news/view/55609/referendum_v_obshtina_gorna_malina