Горна Малина ще стане „защитена община” – референдум на 25 юни

На 25 юни във всички селища на Горна Малина ще се проведе местен референдум, на който гласоподавателите трябва да отговорят с „да” или „не” на въпроса да дали са съгласни край техните селища  да бъдат откривани кариери, мини, сметища за опасни отпадъци и замърсяващи производства.

Точно в начечерито на народния вот е един от най-красивите традиционни празници на българите – празника на слънцето и природата. Поверието е, че на Еньовден /24 юни/ растенията, водата и цялата природа добиват магически сили и носят здраве, сила и добър живот през цялата година.
 
Днес хората по-малко вярват в магията, а повече на себе си. И затова ще използват съвременен „ритуал” – референдум,  с който да защитят добрата среда на живот, водите, въздуха и здравето си от замърсяване и увреждане.
 
След многократните опити в общината да бъдат открити нови каменни кариери, да се изградят сметища, включително за опасни отпадъци и замърсяващи производства, гражданите на Горна Малина решиха да се опрат на коституцията и закона, за да защитат правата си.
 
По инициатива на граждански комитет бяха събрани почти три хиляди подписа с искане да се проведе допитване до народа, което ще определи какво е бъдещето на  този красив и съхранен район до столицата.  В отговор на това искане и законовия срок отедин месец Общинския съвет гласува решение и дата за провеждането му на 25 юни.
 
През следващите дни кметът  Емил Найденов ще направи цялата организация на допитването до народа. Плакати и листовки с информация ще бъдат осигурени за всички селища. Избирателните списъци ще са публикувани до 15 май.
 
За да бъде валиден референдума, в него трябва да участват най - малко 4120 човека – толкова, колкото са гласували на последните местни избори. И мнозинството от тях трябва да отговори  с  НЕ на указаното място в бюлетината. 
 
Всички, които имат постоянен и настоящ адрес най-малко от 6 месеца имат право /имат задължение/ да дадат гласа си  - в каква община искат да живеят те и децата им.
 
На 25 юни нека да бъдем заедно , за да покажем, че може да защитим гражданските си права  и интересите на общината. Като я  запазим от апетитите на „вуду бизнеса”, от замърсяване и обезлюдяване.
 
Който има възможност, нека  да подпомогне инициативата с участие в органицацията или с дарение за провеждането на референдума - така инвестира и в своето бъдеще. В общината се открива набирателна сметка, от  която ще се финансира отпечатването на бюлетини, пликове, протоколи, информационни листовки  и сформирането на секционни комисии за референдума:
 
УниКредит Булбанк – клон Елин Пелин
IBAN: BG10 UNCR 7000 3320 0432 37
BIC: UNCRBGSF