Notice: Undefined index: parent in /home/negushevobgorg/www/root/index.php on line 8

Notice: Undefined index: page in /home/negushevobgorg/www/root/index.php on line 9

Notice: Undefined index: action in /home/negushevobgorg/www/root/index.php on line 10

Notice: Undefined index: params in /home/negushevobgorg/www/root/index.php on line 12

Notice: Undefined index: email in /home/negushevobgorg/www/root/index.php on line 15
negushevo.org

Казусът с кариерата до Негушево и Осоица ще стимулира промени в законодателството


Notice: Undefined variable: podpiska in /home/negushevobgorg/www/root/story.php on line 8
Едночасово предаване по повод концесията  за добив на камъни между Негушено и Осоица  посвети програма „Хоризонт“ на БНР на 17 ноември.
В дискусията  бяха включени представители на Инициативния комитет проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинска академия Здравка Йорданова , олимпийски шампион на България от Мюнхенската олимпиада, кметът на община Горна Малина Емил Найденов, екологът от „Зелени Балкани“ Андрей Иванов и представител  на дирекция „Концесии“ в МРРБ Милен Топалов.
 
 В предаването  се повдигна въпросът не само за отнемане на разрешителното на „ИН Мат Инженеринг“  заради извършените  закононарушения при проучването, но и  за нуждата от промяна в законодателството.  Досега не е било отчитано по никакъв начин отражението, което дават  концесиите за подземни богатства  върху развитието на регионите и средата на живот на местните хора .
 
В предаването по „Хоризонт“  кметът Емил Найденов обърна внимание, че акцент в европейската политика е развитието на регионите. Че  нейна цел е децата, родени в определен регион да растат и да намират реализация и добри условия на живот и труд близо до родната си място.  Нещо, което не се взема предвид в  българското законодателство и действията на институциите.
 
Разрешения за  проучване и добив се раздават  от три различни министерства, а липсата на единен органи и политика е  очевидно в интерес на частните предприемачи, а не на държавата. Такива са и редица текстове в закона, който дори позволява да се отчужди частна и общинска земя по искане на концесионера.
 
Като резултат от предаването: очакваме Дирекция „Концесии“ на МРРБ  тази седмица да изпълни обещанието си и да уведоми МОСВ за извършените нарушения на закона от фирмата   на „ИН Мат Инженеринг“, а  стартиралата процедура по ОВОС да бъде прекратена.