Негушево - снимачна площадка на "Заветът на инката"

ЗАВЕТЪТ НА ИНКАТА

БЪЛГАРИЯ, ФРГ, ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ПЕРУ
Студия за игрални филми СОФИЯ; Франц Маришка филм – МЮНХЕН; П.Е.А. – ИТАЛИЯ; Орбита филм – ИСПАНИЯ; Корпорасион де турисмо - ПЕРУ
1966; премиера: 30.12.1966
 
Реж и сцен..: Георг МАРИШКА; по  романа "Заветът на инката" на Карл МАЙ);
оп.: Зигфрид ХАЛД; худ.: Петко БОНЧЕВ; муз.: Анжело Францеско ЛАВАНИНО
 
в ролите: Гай МЕДИСЪН  (Ягуар); Уилям РОТЛАЙН (Хаукарапора); Рик БАТАЛЯ (Перильо); Геула НУНИ (Грациела); Хайнц ЕРХАРТ (професор Моргенщерн); Крис ХАУЛЕНД (дон Пармезан); Карло ТАМБЕРЛАНИ (Ансиано); Фернандо РЕЙ (президентът Кастило); Ингеборг ШЬОНЕР (мадам Руйц); Раф БАЛТАЗАРЕ (Джеронимо); Богомил СИМЕОНОВ (Гросо); Андрей МИХАЙЛОВ (Пико); Антонио АЛМАРОС (Ескобедо); Геца де РОЗНЕР (Ян); Ганчо ГАНЧЕВ (Верано); Иван СТЕФАНОВ (капитан); Олга КИРЧЕВА (Пилар); Валтер ГИЛЕР (Фрицхен); Любомир ДИМИТРОВ (Ел Бразо Валиенте); Франциско РАБАЛ (главатарят на разбойниците).
 
Приключенски. СИНЪТ НА ПОСЛЕДНИЯ ВОЖД НА ИНКИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАПЛАТИ С ЖИВОТА СИ МИРА ЗА СВОЯ НАРОД, ДА СПАСИ СТРАНАТА ОТ РАЗРУХА.
Перу - земята на инките. Индианците възлагат надеждите си на последният инка - младия Хаукарапора. Те искат да го коронясат за свой цар и обединени под неговото водачество, да прогонят белите нашественици. В столицата Лима смятат, че преди години Хаукарапора и баща му са били убити от двама разбойници. В Лима се появява чужденец, който с риск за живота си спасява президента от нападение на дива котка. Това е прочутият Ягуар, който заедно с убития си брат е обвинен за смъртта на двамата инки. Президентът му дава срок от четири седмици да докаже невинността си. Между приближените хора на президента има предатели и властолюбци като Перильо - прочут тореадор и водач на реакционна политическа група. Той се сдружава с опасния бандит Гамбусино. Умело разпространяваният слух, че Ягуар е търсеният убиец, го изпреварва, където и да иде. Дъщерята на убития брат на Ягуар - Грациела - случайно узнава за опасността, надвиснала над чичо й, и тръгва сама на път, за да го предупреди. Подпомогната от войската, бандата на Гамбусино пали и убива навред. Ягуар научава, че убиецът на неговия брат и на бащата на Хаукарапора е Гамбусино. Междувременно Хаукарапора е срещнал Грациела, която е спасил от гибел, без да й открива самоличността си. Между двамата пламва любов. Бандитите с измама научават пътя към прочутото златно съкровище на инките. Гамбусино се опитва да убие Ягуар, но сам загива. С помощта на Грациела Хаукарапора стига до извода, че едно въстание срещу могъщите бели хора ще доведе до унищожаването на неговия народ. Идва денят на коронацията. Пред хилядното множество той отказва свещената корона, съзнавайки, че това е равностойно на смърт. Старият му възпитател го убива със собствените си ръце. Последният инка е мъртъв. Избиването на индианците е предотвратено. Вождовете проклинат своя "страхлив" цар, но Ягуар и Грациела знаят, че той ще остане в историята и в народната памет като последния и най-смелия инка.
 
Места на снимките: Белоградчишките скали, Негушево.