Първи снимачен ден на "Английският съсед"

Започнаха снимките на новия сериал на БНТ "Английският съсед". Сценарият е по едноименния роман на Михаил Вешим, който беше номиниран за литературната награда на Европейския парламент. Режисьор на лентата е Дочо Боджаков. Зрителите на БНТ ще видят забавна съвременнаистория, която се развива в едно българското село, където пристига истински англичанин и си купува къща. В главната роля - Лесли Грантам. Зрителите го познават от участието му в култовия британски сериал "Доктор Кой".

 Първи снимачен ден - на пътя край село Негушево до София. Във филма то се казва Плодородно и неговите жители са описани от Мишо Вешим като хора в разцвета на силите си, чието желание за работа обаче е в упадък. Те не искат да печелят от земята си, а от тотото. Затова доматите им са турски, морковите – македонски, а ракията шотландска.... преди да пристигне англичанинът Джон.

 Михаил Вешим - сценарист:
- Моят разказ е не толкова за английския съсед, а за нас -
българите. Английският съсед е само огледалото, в което трябва да се огледаме и зрителите, нека да си помислят как изглеждаме така, отстрани.
 
Докато Джон бръмчи с трактора си, в главите на съселяните му бръмчат други идеи... Дали след време поданикът на Кралицата ще започне по български да ругае английския парламент и да се изказва против монархията, ще научим от сериала.Репортер:
- Как взехте решение да играете в този сериал?
Лесли Грантам:
- Защо не? Това е много красива страна, никога не съм бил тук,
сценарият е много забавен. Въпреки че имам славата на лошо момче заради някои от ролите си, съм щастлив, че сега ще играя нещо различно и че един английски актьор - Бен Крос, ме е препоръчал за ролята.
 
Пенко Русев - продуцент:
- Имаме невероятен избор на актьори - при нас участват Таня
Лолова, Лесли Грантам, Ники Урумов, Румен Угрински, Ирен Кривошиева...
 
За първи път след 20 години отсъствие Ирен Кривошиева ще застане пред камерата в нов български филм. Двете с Татяна Лолова се разпознават и прегръщат, а за нас - зрителите, остава надеждата, че този път ще гледаме истински смешен филм.
 
Татяна Лолова:
- А аз с целия си акъл 78-ма година отидох в театър София да
ставам драматична актриса. И седях 11 години и накрая разбрах - ако е за драматични актриси, българският театър е пълен с великолепни драматични... Господ ти е дал да имаш и комедийна дарба... Хората имат нужда от усмивка, от надежда, от радост. И ако аз мога да им я дам... Сценарият е много сладък, добронамерен, смешен, ведър, интересен,
неочакван и около мене е пълно с актьори, които могат да правят такова нещо.
 
Истинският кмет на Негушево Иван Карастоянов се радва на знаменитите си гости, Ники Урумов снима първи епизод като кмета на Плодородно, а режисьорът размишлява за сблъсъка на култури на селския терен.
 
Дочо Боджаков - режисьор:
- Може би единственият въпрос, на който не може да си отговори английският съсед Джон е защо българите много лесно се съюзяваме, съединяваме, за да извършим някаква беля, нещо зло и никакви ни няма, когато трябва да се обединим за нещо добро, за нещо хубаво.
 
Дали филмът ще даде отговор на този въпрос - ще разберем след година, когато се очаква премиерата му на екрана на БНТ.
 
  
Автор: Петя Тетевенска