“Нотингаме, българино”, се чува в с. Негушево

 "Хайде, кмете, давам ти кабинета и печата, а аз отивам на море." Така кметът на с. Негушево Иван Карастоянов се пошегува с актьора Николай Урумов, който влиза в ролята на селски управник в измисленото от писателя Михаил Вешим с. Плодородно. То е в центъра на събитията в сценария на 8-серийния филм "Английският съсед". Снимки започнаха вчера. Негушево не е избрано случайно - там са снимани филми като "Заветът на инката", "На края на света" и др.

Продуцентът Пенко Русев, на когото БНТ възложи сериала, от 5 г. работи по неговата реализация. Затова той беше най-щастлив, когато гръмна шампанското и се чукна с режисьора Дочо Боджаков. Редом до него бутилки изпукаха в ръцете на някои от най-обичани български актьори както и на един... англичанин.
Лесли Грантъм току-що е заснел сцена как с малко тракторче преорава нивите на съседите си българи. Според сценария пришелецът не си губи времето, внася си техника, а селяните от Плодородно ползват услугите му. Но и му правят много номера.
"Има един въпрос, на който английският съсед търси отговор и не може да го намери до края на сериала. Защо ние, българите, бързо се съюзяваме за нещо зло, а доброто не може да ни сплоти", е гледна точка към историята на режисьора Дочо Боджаков.
 
Лесли (в сериала се нарича Джон) охотно споделя впечатленията си от България, в която е едва от 36 часа. "Страна, която ме привлича. Ако беше жена, бих правил любов с нея 4 пъти на ден, но после щях да съм много изморен. Гледайте да не я съсипете", пошегува се той. Не знае и дума български, но сега има двама млади помощници, които не само му превеждат, но са му и учители. Най-трудна се оказала думата "жена", все я произнасял "зена", но пък “благодаря” се научил да казва веднага
Героят му Джон трябва яко да се напие с българско уиски менте, но Лесли сподели, че никога не е опитвал фалшификати на шотландската ракия. Той самият е тънък познавач на вината и дори е водил своя тематична колонка в английски вестник. Така че щом пристигнал у нас, побързал да си купи хубаво бяло вино, което предпочита пред "огнената вода". "Ще си го допия тази вечер в хотела", уточни той.
 
63-годишният Грантъм е звезда на Острова. Той става особено популярен като водещ на британския "Форт Бояр" и с участието си в сапунката на Би Би Си EastEnders. Не се страхува да играе много мразени герои. Автобиографичната му книга, в която разказва за живота си в затвора - бил е съден за убийство на шофьор, който се опитал да го ограби, и за опитите си за самоубийство, е бестселър. Всъщност става актьор в затвора, където води трупа самодейци. Лично кралицата го помилва.
 
Удивителна беше първата среща на Лесли с филмовата му съпруга Патриша. За тази роля от САЩ долетя Ирен Кривошиева. От 20 години тя за първи път се снима в нов български филм. Още щом се видяха, двамата се разбърбориха. Оказа се, че Лесли и децата му обичали да почиват в курортното градче Нейпълс, където Ирен живее. Тя идва за снимките след като 24-годишният й син цял месец я подлагал на усилени тренировки с щанги, за да влезе във форма. Казвала си:
“Ирен, няма да изпадаш в еуфория. Давай го разумно и кротко. Ще мислиш..."
 
Татяна Лолова се намеси в разговора им с въпроса "Ирен, ти ли си? Двете се прегърнаха и си спомниха как са играли заедно в тв постановката "Скакалци". Лолова е в ролятана кака Мара, майка на местния чешит Никола - Нотингам Форест, прекръстил се официално на любимия си английски футболен отбор (Румен Угрински). Кметът на селото най-често го призовава с фразата "Нотингаме, българино", но галено му викат Нотко. Пълен канап, страстно залага на английски мачове, докато майка му учи съседа да прави кисело мляко и сирене. Участват още Кръстю Лафазанов, Станка Калчева, Биляна Петринска, Краси Доков и др.
 
Известният дресьор на животни бай Стойко от Долни Богров е доставил за сериала магарето Майкъл Оуен, козата Виктория Бекъм, прасето Роналдо и петела Луиш Фиго.
 
 
 Мила Вачева