Валя Ахчиева попита министерствата кой пази обществения интерес

Във втората част на предаването "Открито" ,  посветено на проблема с  две концесии за  каменни кариери между  селата Негушево и Осоица, журналистката Валя Ахчиева посети отговорните иституции -  МРРБ и МОСВ.

Изненаданите служители не знаеха за извършените нарушения от концесионера за навлизане в общинска собственост без разрешение. От предаването за пореден път става ясно, че България няма  държавна политика  по отношение на подземните богатства и на практика никой не контролира концесионерите. Н|ито реално се интересува от обществения интерес и плановете за развитиена общините.

Вноските от на подземни богатства в държавния бюджет са смехотворни на фона на печалбите, които фирмите получават.  За сметка на това  населените места, общините и транспортната инфраструктура, изгражадана и ремонтирана  с  наши пари,  търпят огромни  щети. 

След записа на предаването  на Ахчиева от МОСВ са  обещали, че ще отнемат концесията и ще дадат отрицателен ОВОС на фирмите - нарушители.  Ако това се случи,  ще бъде добро начало за реабилитиране на държавния интерес пред  интересите на частника. Следващата крачка е промяна на Закона за подземните богатства,  силно деформиран от  множество  лобистки членове и поправки.

С  благодарност към журналиската и към БНТ , че изпълнява ролята си на обществена телевизи, тек  може  да видите  втората част на предаването http://bnt.bg/bg/productions/69/edition/10274/otkrito_s_valja_ahchieva_2_noemvri_2010