Български творци отбелязват Деня на будителите с благогворителен концерт

 С благотворителна акция за съхраняването на "Софийската Ковачевица" - с. Горно Негушево ще отбележат Деня на българските будители известните български творци Хайгашот Агасян и Недялко Йорданов. На 31 ноември, неделя, от 11 часа пред общината в Горна Малина те ще изнесат концерт заедно с деца от общината. Със събитието ще се постави старт на публична кампания за популяризиране на културното и историческо наследство на Софийското поле и Предбалкана, на селища като Негушево, които трябва да бъдат запазени за следващите поколения.

Около идеята за кампания са се събрали интелектуалци, университетски преподаватели, архитекти, филмови дейци, български олимпийци, журналисти и художници. В навечерието на 1 ноември те искат да напомнят, че българщината и оставеното от дедите ни трябва да се пази, а не да се разпилява и унищожава заради нехайство или предприемачески интереси. Повод е натискът от заинтересовани фирми един от най-съхранените и чисти райони, разположен само на 30 км. от столицата, да бъде превърнат в каменоломна. Район, който според общинския план за развитие и проекти трябва да се превърне в природен парк за почивка и туризъм, в който нарочените за кариера земи са сертифицирани за биоземеделие и се обработват, в който с европейски средства започва залесяване на нова гора. Удовлетворяването на частните интереси ще доведе единствено до екологична, инфраструктурна, икономическа и демографска деградация на региона - убедени са обществениците.

С благотворителната акция се слага начало на поредица инициативи в тази посока - популяризиране на многовековната история на Негушево, представяне на 55 годишната му история, като своеобразен "български Холивуд".

През 1956 год. тук започва екранизацията на "Гераците" и "Земя" по Елин Пелин, роден в съседното село Байлово. В селото са снимани поредица филми /сред които дори "Заветът на инката"/, а в момента продължава работата по сериалът "Английският съсед" с режисьор Дочо Боджаков и сценарист Михаил Вешим. "Нека ценим и съхраним това, което имаме, и да оставим и ние нещо хубаво след себе си" - призовават творците, свързани с идеята за съхраняването на Негушево, Осойца и региона, като наше общо наследство в навечерието на Деня на будителите.

 

29-10 2010