Концерт за спасение на Горно Негушево

Ден преди първи ноември, в софийското село Горно Негушево отбелязаха датата на българските будители по нестандартен начин. Инициативен комитет протестира срещу опасността две кариери да изравнят със земята хълмовете, по които са снимани 55 български филми.

С песни и танци да събудят министрите, които са дали разрешение на фирми да проучат дали могат да направят кариери в земите около Горна Малина и Горно Негушево - това бе целта на днешния концерт. Кметовете на двете села имат други планове за развитието на Подбалкана и не са съгласни никой да не се допитва до местната власт

„Цялата тази територия 1500 дка ще бъде природен парк и няма да допуснем там да се изгради кариера, защото това е несправедливо. Ние имаме разработен план за развитието на общината до 2013, в който сме избрали пътя на развитието на общината”, каза Емил Найденов, кмет на Горна Малина.

Инициативен комитет иска да спаси с. Горно Негушево, в което има уникални къщи. Селото вече е известно като софийската Ковачевица.

Местните хора се притесняват, че ако кариерите започнат да работят ще отровят въздуха и почвата, а освен това ще променят и ландшафта, който в продължение на повече от половин век е декор за снимките на много чужди и български продукции. Тук още през 1956 г. започнат снимките на „Гераците" и „Земя" по Елин Пелин, роден в съседното село Байлово. А през зимата ще продължи работата по сериала „Английският съсед".

31.10.2010

Може да видите репортажа на bTV тук: